Mitä tulee mieleesi, kun kuulet sanan trauma?
Tieteellinen määritelmä on, että trauma edustaa tapahtumaa, tapahtumasarjaa tai olosuhteiden sarjaa, jonka yksilö kokee fyysisesti tai henkisesti haitallisena tai hengenvaarallisena ja jolla on pysyviä haitallisia vaikutuksia yksilön toimintaan ja henkiseen, fyysiseen, sosiaaliseen, emotionaalinen tai henkinen hyvinvointi (SAMHSA)
Selitän tämän…
Kun koet stressaavan tapahtuman elämässäsi, aivoillasi on luonnollinen tapa ottaa tämä kokemus vastaan ja käsitellä sitä. Se tallentaa sen kokemuksen muistot, ja yleensä voit siirtyä eteenpäin ilman suuria vaikeuksia.

Ongelma voi ilmetä, kun aivosi eivät pysty käsittelemään näitä tapahtumia tai muistoja. Joskus tämä luonnollinen käsittely ei jostain syystä voi tapahtua ja muisti on pohjimmiltaan jäätynyt mieleesi ja kehoosi.
Tämä "jäätynyt muisti" on syy, miksi trauman oireita esiintyy usein. Aivosi haluavat käsitellä tätä tietoa, mutta se ei vain näytä tapahtuvan.
Trauma on lähes universaali kokemus. 84 % ihmisistä on kokenut vähintään yhden traumaattisen tapahtuman. Trauman vaikutus ulottuu yksilön ulkopuolelle ja vaikuttaa ystäviin, perheenjäseniin, naapureihin, työtovereihin jne.
Tapa, jolla henkilö reagoi traumaan, riippuu monista asioista, kuten traumaattisen tapahtuman tyypistä ja vakavuudesta, tapauksen jälkeen annettavan tuen määrästä, muista henkilön elämässä tällä hetkellä koetuista stressitekijöistä, tietyn persoonallisuuden olemassaolosta. ominaisuudet, luonnolliset resilienssitasot ja onko henkilöllä aiemmin ollut traumaattisia kokemuksia. Yleisiä reaktioita ovat erilaisia henkisiä, emotionaalisia, fyysisiä ja käyttäytymiseen liittyviä reaktioita.
Esimerkkejä tavallisista reaktioista traumaan ovat: ahdistus, viha, ärtyneisyys, emotionaalinen puutuminen jne.
Kaikki tämä voi vaikuttaa psyykkiseen, emotionaaliseen, fyysiseen ja käyttäytymiseen liittyvään terveyteen sekä kykyyn oppia, luoda ja ylläpitää merkityksellisiä ihmissuhteita ja jopa elämänpotentiaalia. Siksi on niin tärkeää aloittaa tämä parantava traumamatka.
Ainoa tie ulos on paraneminen.
Trauma voi johtua monista eri asioista. Se voi olla seurausta fyysisestä tai emotionaalisesta tapahtumasta, henkeä uhkaavasta tapahtumasta tai luonnonkatastrofista.
Oli syy mikä tahansa, traumalla voi olla tuhoisa vaikutus elämäämme. Jos kamppailet trauman kanssa, tämä opas on sinua varten. Siinä keskustellaan erilaisista traumatyypeistä ja annetaan vinkkejä niistä paranemiseen ja toipumiseen. Toivomme, että nämä tiedot auttavat sinua toipumismatkallasi.
Traumatyypit
Traumatyyppejä on monenlaisia.
Joskus trauma voi olla itse aiheutettua tai koettu ympäristöstä.
Trauma voidaan luokitella monella tapaa: Tapa, jolla se on luotu, muuten, se ilmaistaan tai ilmenee, sen vakavuuden ja muiden perusteella.
Jotkut yleisimmistä traumatyypeistä ovat:
• Fyysinen trauma: Tämän tyyppisen trauman aiheuttaa fyysinen hyökkäys tai vamma. Se voi jättää sinut pelkäämään, haavoittuvaiseksi ja avuttomaksi.
• Seksuaalinen trauma: Tämäntyyppinen trauma voi olla erittäin vahingollista ja jättää uhrit usein häpeään ja nöyryytetyksi.
• Emotionaalinen trauma: Tämän tyyppinen trauma johtuu henkisestä väkivallasta. laiminlyönnistä tai pettämisestä. Se voi jättää sinut tuntemaan olosi yksinäiseksi, avuttomaksi.
• Sotatrauma: Tämän tyyppiset traumat ovat usein erittäin vakavia ja voivat saada ihmiset tuntemaan itsensä traumatisoituneiksi ja ylikuormitetuksi.
• Psykologinen trauma: Tämän tyyppiset traumat voivat johtua monista eri asioista, mukaan lukien sodat, luonnonkatastrofit ja väkivalta. Se voi jättää sinut hämmentyneeksi, hämmentyneeksi ja toivottomaksi.
• Sijais- tai toissijainen trauma on trauma, joka johtuu jonkun toisen trauman kuulemisesta tai todistamisesta. Se voi olla yhtä vahingollinen kuin ensisijainen trauma ja voi myös johtaa PTSD:hen.
• Monimutkainen trauma on trauma, joka johtuu useista toistuvista tapahtumista. Se voi olla erittäin vaikeaa parantua monimutkaisista traumoista ja saattaa vaatia ammattiapua.
• Esimerkkejä tyypin 1 traumasta: auto-onnettomuus, luonnonkatastrofi, ryöstö, ryöstö, fyysinen hyväksikäyttö, seksuaalinen väkivalta ja sodanaikainen taistelu.
• Esimerkkejä tyypin II traumasta: pitkäaikainen altistuminen perheväkivallalle, lasten hyväksikäyttö, seksuaalinen hyväksikäyttö, ihmiskauppa/orjuus, asuminen sota-alueella tai pakolaisleirillä.
• Tyypin III trauma on, kun henkilö kokee useita traumoja elämänsä aikana. Tämä voi sisältää esimerkiksi väkivaltaisessa kotitaloudessa kasvamista tai useiden traumojen (esim. taistelutraumaa ja lasten hyväksikäyttöä) altistumista.
Kuten näette, traumaa on monessa muodossa ja valitettavasti joskus sen parantaminen voi kestää eliniän.
Useimmiten trauma tulee elämäämme alkuvuosina, mutta se voi tapahtua milloin tahansa, missä tahansa elämämme vaiheessa.
On tärkeää ymmärtää, että minkä tahansa tyyppisellä fyysisellä tai seksuaalisella traumalla on automaattisesti myös henkinen, psykologinen ja emotionaalinen puoli. Ei ole fyysistä traumaa, josta ihminen voi kärsiä, ja se on riippumaton emotionaalisista tai psykologisista vaikutuksista.
Kuinka toipua henkisestä traumasta?
Ei ole olemassa kaikille sopivaa lähestymistapaa trauman parantamiseen. Jos kamppailet trauman kanssa tai tunnet jonkun, joka käsittelee traumaa, voit tehdä joitain asioita auttaaksesi:
• Kuuntele: Pelkästään olemassaolo jollekulle ja kuuntelevan korvan tarjoaminen voi olla uskomattoman hyödyllistä.
• Pidä tilaa: Tämä tarkoittaa, että olet läsnä ja saatavilla jonkun kanssa, mutta et yritä korjata häntä tai hänen tilannettaan.
• Kouluta itseäsi: traumasta ja sen vaikutuksista oppiminen voi auttaa sinua ymmärtämään, mitä henkilö käy läpi ja miten häntä parhaiten tuetaan. Voit oppia parantamaan traumaa joiltakin maailman parhailta asiantuntijoilta täällä.
• Hae ammattiapua: Jos sinulla on vaikeuksia selviytyä traumasta, hae ammattiapua. On monia päteviä terapeutteja, jotka voivat auttaa sinua toipumismatkallasi.
• Pidä huolta itsestäsi: Tämä sisältää hyvin syömisen, harjoittelun, riittävän unen ja oman ajan ottamista. Kun elämme vaikeita aikoja, itsestä huolehtiminen on usein ensimmäinen asia.
• Harjoittele mindfulnessia: Mindfulness voi auttaa sinua olemaan läsnä ja tiedostamaan ajatuksesi ja tunteesi. Se voi myös auttaa sinua selviytymään paremmin vaikeista tunteista.
• Harjoittele joogaa ja hengitysharjoituksia: Jooga ja hengitysharjoitukset voivat auttaa rauhoittamaan mieltä ja kehoa.
Hypnoterapiassa saat tukea ja apua traumasta eheytymiseen.
Ota yhteys meditaatiosuomi@outlook.com
Rakkaudella Weera Elina